2014/07/28

Slovenian hengästyttävän upeat järvet

Kaprunin uskomattomien maisemien jälkeen käänsimme ruohonleikkurin keulan jälleen kohti etelää ja Sloveniaa. Alunperin tarkoituksenamme oli ylittää Itavallan vuoret Hochalpenstrassea pitkin, mutta kun reitin tullimaksu oli useita kymmeniä euroja ja allamme yhden litran koneella varustettu jokaisessa ylämäessä nikotteleva kottero, päätettiin jättää kyseinen vuoristotie seuraavaan kertaan. Nella kertoi sen olleen joka euron arvoinen, joten jos huudeille eksytty kurvatkaa ehdottomasti sitä kautta!

Matka Sloveniaan ei vienyt onneksi kuin muutaman tunnin, sillä väsy päivän trekkaamisesta alkoi painaa molempien silmäluomia lurpalleen. Järville saavuttuamme kävimme kysymässä majapaikkaa pariltakin leirintäalueelta, mutta hinnat olivat jokseenkin tyyriit eikä jaksettu auringon jo aikaa sitten laskettua mailleen etsiä edullisempaa, joten päädyimme yöpymään pienessä majatalossa Lake Bohinjin kupeessa. Telttaöiden jälkeen oli aika luksusta pujahtaa puhtaisiin valkoisiin lakanoihin ja nautiskella majatalon runsaasta ampiaisesta aina yhtä ravitsevan kattilapuuron sijaan.

Slovenian huikeista järvistä ehkä tunnetumpi on Lake Bled, joka sijaitsee 55 kilsan päässä pääkaupungista Ljubljanasta. Ajoimme illalla kyseisen mestan läpi vain todetaksemme, että siellä oli meidän makuun ihan liikaa porukkaa. Siitä syystä kaasuttelimme parikymmenen kilometrin päässä olevalle Lake Bohinjille, joka olikin ihan nappivalinta. Lake Bohinj on aika paljon Blediä isompi ja turisteja oli vain kourallinen. Järven kainalossa lepäilevä uinuva kylä oli justiinsa passeli etappi meille erakkoluonteisille suomalaisille. Ja maisemat. Voi jestas! RAKASTAN järviä, joten voinette kuvitella miten tämä lumihuippuisten Juliaanisten Alppien ympäröimä tajuttoman kirkasvetinen järvi sai tämän kainuulaistytön sydämen läpättämään. Ihan ehdottomasti yksi upeimmista paikoista missä olen koskaan ikinä käynyt!

 

Lähdimme heti aamutuimaan trekkailemaan pitkin rantaa, välillä pysähdellen laiturille vilvoittelemaan helteen paisuttamia koipia (kaikkea se tämä raskaus teettää). Lämpötila oli miellyttävät 25 astetta ja järveltä puhalteli lempeä tuuli, joten olo oli kuin kotimaan kesässä konsanaan. Siellä vallitsi myös sama rennon letkeä ilmapiiri, kuin kotona pohjoisen järvimaisemissa, mutta inisevät itikat puuttuivat.

 Muutaman tunnin trekkailun jälkeen päätimme vuokrata pienen puupaatin aavistuksen kämyisen näköisestä kojusta. Jolla näytti siltä, että pysyyköhän se varmasti pinnalla, mutta kyllä se Nanin soutamana oikein näppärästi lipui pitkin peilityyntä järvenpintaa. Oli niin käsittämättömän hyvä ja rento fiilis lillutella järvenselällä, että molempien suupielet taisi hipoa koko session ajan korvia.


Iltapäivällä päätimme siirtyä ihastelemaan jo aikaisemminkin mainitun viereisen Lake Bledin maisemia. Kurvailimme ruohonleikkurilla järven laitamilla nyppylän päällä sijaitsevalle linnalle, jonne emme kuitenkaan lopulta maksaneet sisäänpääsymaksua piheyspäissämme. Samoilu turistilaumassa ei oikein houkutellut, joten lähdimme kiertelemään linnan laitamia toiveissamme löytää järvimaiseman paljastava spotti. Ja löytyihän se. Linnan viereen oli tallautunut kapea mutkitteleva polku, jota pitkin pääsi näkemään näin hulppeat järvelle levittäytyvät maisemat ja ihan ilmatteeksi. Sopi meille!




Upea reissu. Pakko myöntää jälleen kerran. Ihan ehdottomasti tulemme palaamaan vielä Lake Bohinjille, sillä mesta jätti molempien mieleen mahtavan fiiliksen. Muutenkin Slovenia on kokemisen arvoinen paikka matkailla, sillä maa on todella pieni ja välimatkat näin ollen lyhyitä, joten ranta-, kaupunki- sekä aktiivisemman retkeilyloman yhdistäminen käy näppärästi. Kerroinkin aiemmin keväällä Slovenialle kuuluvasta kapeasta rannikkokaistaleesta ja siellä sijaitsevasta sympaattisesta venetsiahenkisestä Piranista, jossa vierailimme Lauran kanssa muutama vuosi sitten. Suosittelen!

Oletteko kukaan muuten käynyt Sloveniassa tai onko edes käynyt mielessä lähteä näille huudeille?

Huisia helleviikkoa sinnekin puolille ruutuja!


34 kommenttia :

  1. Ei voi muuta sanoa kuin juku mitkä maisemat! Slovenia on ollut mielessä ja nyt se on vielä enemmän! :D

    VastaaPoista
  2. On ollut mielessä, kävin reilillä naapurimaissa mutta Sloveniaan en ehtinyt! Näiden kuvien perusteella nousi kyllä "täällä on käytävä" -listalle :D Upeita otoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Todellakin kannattaa käydä! Itsekin reilillä kävin tuolla Piranissa ja Ljubljanassa, mutta nämä upeat järvet olivat kokonaan alppeja myöten näkemättä.

      Poista
  3. Huikeita maisemia! Kiva kun löysitte rauhallisia mestoja. Todellakin on käynyt mielessä lähteä Sloveniaan jo vuosia. Ehkä ensi kesänä, ehkä sitä seuraavana :) Onko noiden järvien veden lämpötila millainen eli uskaltaako siellä alle +25 asteista vettä jäätävänä pitävä dipata edes ukkovarvasta kirkaaseen veteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä osaa sanoa kuinka kylmää se vesi oli, mutta ei nyt mitään älyttömän lämmintä ainakaan :D Kyllä siellä paljon porukkaa polskutteli menemään, mutta minä tyydyin huljuttelemaan vain koipia... Nimimerkillä Ei-vesipeto

      Poista
  4. WAU millaiset maisemat! Upeita maisemia, upeita kuvia ja ihanaa tunnelmaa <3

    VastaaPoista
  5. Siis Wau! En kyllä ollut suunnitellut matkaa noille suunnille, mutta nämä kuvat nähtyäni alan suunnittelemaan jos vaikka ensi kesänä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa mennä! Ihan ehdottomasti yksi mielettömimpiä paikkoja, joissa itse olen käynyt ja kuitenkin niin lähellä eikä ole kallistakaan :)

      Poista
  6. Kauniita kuvia! Ja kovin tuttuja paikkoja. :) Pitää itsekin pian kirjoitella Sloveniasta ja jakaa omat kuvat mestoilta. Bohinjin leirintäalue oli ihana! <3

    Ja Hochalpenstrasse on kyllä upea. Kirjoittelen siitäkin sitten oman postauksensa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se leirintäalue oli söppänä! Käytiin siellä sitten päivällä myöhäisellä lounaalla, kun iltahämärissä ei jaksettu sitä enää lähteä etsimään. Ensi kerralla sitten sinne ^_^

      Poista
  7. Sait aikamoisen Slovenia kuumeen aikaiseksi. Mitä luulet, olisiko sellainen paikka johon nuori naisihminen uskaltaisi yksin lähteä seikkailemaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti uskaltaa lähteä yksin! Ei siellä ollut ollenkaan uhkaava fiilis missään, jos ei hulluja autokaahareita lasketa :D

      Poista
  8. Oi kuinka nättiä! Olen reilannut huudeilla kymmenisen vuotta sitten, joten uusintakierros odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei muuta kuin uusintakierrokselle vaan! Varmasti paljon on muuttunut, mutta toisaalta paljon myös pysynyt samana :) Ainakin se Bohinjin chilli meininki!

      Poista
  9. Käsittämättömän upeat kyllä nuo maisemat tuolla! Olen kerran käynyt Sloveniassa ja harmittaa, että jäivät silloin Bled ja Bohinj käymättä, vaikka suunnitelmassa oli. Elettiin kevättä ja piti paikallisten kavereiden kanssa mennä tuonne suunnalle vähän patikoimaan, mutta sitten tulikin yllättäen lunta ja homma jäi. Jonakin päivänä päästävä korjaamaan tuo vahinko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilman muuta sinne palaat vielä korjaamaan vahingon! Me just fiilisteltiinkin, että ehkä ensi kesänä voisi vuokrata tuolta kaveriporukalla talon ja ottaa mininkin mukaan. Tuolla kun oli sellainen kivan leuto ilmasto kuitenkin, eikä ihan karmaiseva helle niin onnistuisi trekkailu pikkukaveri kantorepussa :) Että tekin sinne vaan perhelomalle!

      Poista
  10. Sanattomaksi vetää. Mielettömiä maisemia! :)

    VastaaPoista
  11. Mua melkein itkettää ajatella että kävin Ljubljanassa 2010 ja tuomitsin koko Slovenian vain yhdeksi keskieurooppalaiseksi pikkumaaksi, jonne ei välttämättä tarvitse toista kertaa palata. 18-vuotiaana ei pitäisi koskaan sanoa tuolla tavalla ! Saisikohan noihin maisemiin kesämökkiä ja kanoottia? Aivan huikean hienoja kuvia jälleen kerran ja sopii tuo sinun paita niin hyvin näihin reissukuviin ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sua :D Sloveniaan nimenomaan kannattaa palata ja ehkä sen vielä teetkin! Se on kuitenkin niin lähellä. Tuonne kyllä passais kesämökki ku nokka päähän! Ja varmasti sieltä vuokrattavia mökkejä löytyisikin. Kanootteja ainakin näkyi olevan :)

      Poista
  12. Ihan huikeita maisemia. ♥ En ihmettele, että rakastuit paikkaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järvimaisemat on kyllä niin lähellä sydäntä, että en itsekään ihmettele! :)

      Poista
  13. Moi! Aivan ihana blogi sulla ja upeita kuvia! Tykkään itsekkin kuvata, ja noista Slovenian kuvista tuli mieleen, että tiedätkö Kroatiassa semmoisen Plitvicen luonnonpuiston? Kävin siellä pari vuotta sitten ja oli yksi kauneimmista paikoista, missä olen käynyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annu! Me itseasiassa käytiin Plitvicessä ja siitäkin on tulossa postaus jossain vaiheessa :) Se oli kyllä upea mesta!

      Poista
  14. Wautsi mitä maisemia! Ihan sen näköstä / olosta että tuolla on kyllä joskus käytävä itekkin ihailemassa paikan päällä. Kiitti vinkistä, en ois tiennykkään tämmösistä paikoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! ^_^ Ihan mielettömän kiva ja rento paikka! Ja talvella siellä on siis laskettelukeskus, joten hiihtämäänkin pääsee!

      Poista
  15. Upeita maisemia, aivan mielettömiä! Lyhyet välimatkat oli varmasti suuri plussa tuolla päin matkustettaessa, kuulostaa hyvältä.

    Ljubljanassa on tullut käytyä reilin yhteydessä, se oli oikein viehättävä pikkuinen pääkaupunki. Mutta pelkän pääkaupungin näkeminen on vain niin murto-osa koko maan tarjonnasta että aina olisi makeeta nähdä useampi paikka joka maassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepäs se! Itselläkin tullut monet Euroopan pääkaupungit jotenkin koluttua, mutta kun muuallakin maassa sitä nähtävää riittää :) Voin kyllä lämpimästi suositella! Ihana paikka.

      Poista
  16. Slovenia on kyllä niin uskomattoman ihana! Me oltiin ekan kerran muinoin Bledissä kesäkuun puolella, joilloin siellä oli todella vähän ihmisiä. Nyt viime kesänä mentiin heinäkuussa ja ero oli melkoinen! Ei ihme siis jos ei tehnyt mieli siellä leiriytyä. Kantishotellimme on sen verran sivussa järveltä, että oloa ei turistimäärät silloin oikeastaan haitannut. Ensi vuodelle on jo Slovenian reissu hautumassa taas, mutta nyt mennään vähän eri nurkille kuin Blediin :) Pienessä maassa kun on tosiaan niin paljon nähtävää <3 -Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että suosittelit jotain hotellia näiltä huudeilta, mutta kun ei nettiä ollut niin en sitten sitä alkanut etsiskellä :) Siellä kyllä riittää nähtävää! Mekin ajeltiin takaisin sieltä Mariborin kautta ja sekin seutu vaikutti oikein kivalta!

      Poista
  17. Mekin tykästyimme Sloveniaan! Teimme roadtrippiä (Itävalta-Slovenia-Kroatia) 2012 syksyllä. Olin merkannut tuon Lake Bohinjin, sielläpäin piti olla myös joku maagisen hieno kirkko, mutta aika ei riittänyt sinne. Tällaiset roadtripit ovat kyllä mahtava matkustusmuoto!
    Nti Papu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä kyllä näkyi pieniä kivikirkkoja joka puolella! Ja oon ihan samaa mieltä. Roadtripit rulettaa ^_^

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: